2012. október 29., hétfő

Hócsata Rorschachban


A második Svájcban töltött napom első felét templomban töltöttem. Így van, mindenki jól olvasta, nem kell (erősebb) szemüveg, bizony istentiszteleten voltam. Az itteni szülők mindkét fele református lelkész, így ezen a vasárnapon mi is ellátogattunk a templomba, megnézni Mr. Showman (alias apuka) előadását, majd kajálni egyet ingyen a rákövetkező őszi vásáron.

Már otthon is voltam keresztelőn, illetve Németországban is elmentem egyszer egy istentiszteletre, de ez az egésznek egy egészen modern válfaja volt. Egy téma köré szerveződik az egész, melyhez hozzáillő dalok és kisfilmek várnak a projektoron. A vasárnapi téma az étel pazarlása volt, ami valóban aktuális, ugyanis láttam, mi folyik Németországban. Elég hasznos volt a prezentáció, a hozzá tartozó pár perces dokumentumfilm is, de amikor meghallottam felcsendülni a kórus szájából Michael Jackson - Heal the World című számát, leesett az állam. Ha Mr. Showman nincs lelkészruhába öltözve és nem hallom néha "Gott" nevét, akkor simán elment volna az istentisztelet bármilyen egyetemen tartott kiselőadásnak.

Ezután egy ingyenes vezetésen vehettünk részt, ahol egy idősebb papa körbevezetett minket a templomon, beszélt egy kicsit a templom történetéről, díszítéséről, majd felmentünk a toronyba egy csodás kilátásért és persze megtekinteni a harangokat. Mivel a bácsika végig svájci németül beszélt, így csak a felét sikerült megértenem a mondandójának, ugyanis náluk a drei az drű, a gleichzeitig glícitig, az ist is, a bleibt blíbt, a klein klín és még sorolhatnám.

Kilátás a templom tornyából, háttérben a Bodensee található


A torony másik oldaláról pedig havas fák és hegycsúcsok láthatók

A vezetés után irány a Herbstmarkt (őszi vásár), ahol ingyen kaja várt minket a szülők jóvoltából. Ettünk-ittunk, szétnéztünk, de mivel nekünk való elfoglaltság nem igazán volt, útnak eredtünk a Bodensee irányába. Iszonyúan fújt a szél és nagyon viharos volt a tó, de eszméletlen szép volt minden!

Kikötő

A galambok is fáztak már (olyan édi ^^)




A tóparton még zöldellő fű, a háttérben meg havas hegyek

A kis sétánk után első dolgunk volt egy forró tea készítése, bár tény, hogy a házhoz vezető emelkedőn sikeresen bemelegedtünk már.

Délutáni punnyadásunk közben pedig az apuka bekopogott, hogy van-e kedvünk velük menni a közeli Fünfländerblickhez, ahonnan egyszerre lehet látni Németországot, Ausztriát és Svájc három kantonját. Persze pattantunk is egyből a kocsiba. Kábé 10 perc volt az út, majd még sétáltunk egy keveset felfele. A tájból semmit nem lehetett látni, ugyanis benne voltunk a felhőkben. Minden fehér volt, egyrészt a köd miatt, másrészt mert 15-20 cm hó esett már le addigra. Eszméletlen jó volt összegyúrni a az első hógolyómat októberben, úgyhogy még ha a Fünfländerből semmit nem is lehetett látni, baromi jó volt hócsatázni egyet a gyerekekkel és szívni egy kis hegyi levegőt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése