2012. október 29., hétfő

Hundertwasser ház Staadban


A harmadik Svájcban töltött napom már munkanap volt. A hétfő délelőtt viszont szerencsére mindig szabad és Marcsinak csak 2-től kell a gyerekekkel foglalkozni, illetve vasalni, ruhákat hajtogatni.

Mivel a vonat elég drága (mint Svájcban minden), így gyalog indultunk neki, hogy felkeressük a Staadban lévő Hundertwasser házat. Hundertwasser stílusába szerintem mindenki beleszeret, aki Bécsben ellátogat megnézni a művét (az van hozzánk szerintem legközelebb). Itt is hasonlóan gyönyörűt alkotott:





Be lehetett menni (5 frank ellenében), ugyanis ez nem lakóháznak épült, hanem rendezvények lebonyolítását végzik benne. Marcsi már közölte, hogy itt fogja tartani az esküvőjét, de én is örülnék valami hasonló kaliberű szülinapi helyszínnek. A pénztáros néni nagyon készséges volt és beszélt sokat az épület tervezéséről, kivitelezéséről és minden kérdésünkre válaszolt.

Makett az épületről


A legfontosabb dolog ebben a házban...

... te vagy, kedves vendég.


Fenti terasz







Bementünk a szuvenírboltba is, ahol az eladó egyből letámadt minket a "Milyen nyelvet beszéltek?" kérdéssel. Azt hitte orosz, vagy hogy valami szláv nyelv. Nos, nem igazán nyert a dolog.

- És mi Magyarország fővárosa?
- Budapest - válaszoltuk szinkronban.
- És akkor Bukarest?
- Az Romániában van.
-Áhá!

A nőre nem tudtunk haragudni a tudatlansága miatt, mert nagyon kedves és kommunikatív volt. Egy csomót beszélgettünk vele, és mivel ő Svájcnak a francia részéről jött, így végre feltehettem valakinek a már olyan rég tartogatott kérdésem, hogy a svájci francia és a franciaországi francia között is olyan óriási különbségek vannak-e, mint a svájci német és a németországi német között. (A válasz egy határozott "nem" volt, mint kiderült, nagyrészt csak a számok különböznek meg pár kifejezés.)


Személyes kedvencem a Hundertwasser Haus hátú francia kártya volt!

A boltból kifele menet pedig azt hittem otthagyom az állam: "Válasszatok 1-1 képeslapot ebből a két pakliból! Tudom, hogy a diákoknak nincs túl sok pénzük, de azért legyen valami emléketek, hogy itt jártatok!"

2 megjegyzés:

  1. Yesss, én is Hundertwasser Fan lennék és az a csillár nagyon király!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy sűrűsödnek a bejegyzések! Remélem így is marad! Imádtam a német blogodat!

    VálaszTörlés