2013. szeptember 6., péntek

Özgülük park és a "szivárvány lépcsők"

Kedden Andival ellátogattunk Kadiköybe, ahol annak idején laktam és megnéztük a már teljesen kész Özgülük parkot. Amikor utoljára láttam még tele volt tulipánnal és folyamatban volt a dolgok építése. Mostanra már az egész teret padok, virágok és mindenféle díszítés borít. Miután beindult a szökőkút (egy órában egyszer) Andival megindultunk és rohantunk bele a vízbe! Persze mi voltunk az egyetlen felnőttek, akik visítozva rohangáltak a vízben, rajtunk kívül csak alsóneműre vetkőztetett gyerekek voltak és azt kell hogy mondjam: legalább ugyanannyira élveztük a vízben rohangálást, mint a kicsik.




Tánc az "esőben"

A szárítkozás pillanatai

Estefelé pedig már Mártival kiegészülve elmentünk a színes lépcsőkhöz, amik elég nagy port kavartak és még az amerikai hírlapokban is benne voltak: ez egy csendes fajtája a tiltakozásnak, a politikai ellenállásnak. Iszonyú kreatív és nem egy helyen csináltak ilyet Isztambulban illetve azóta már máshol is. Először az önkormányzat lefestette az egészet szürkével, de miután rájöttek, hogy ebben végül is semmi rossz nincs (és nem utolsó sorban hogy mennyi turistát vonz) maga az önkormányzat festette újra színesre, amit eredetileg a polgárok csináltak.

A csajok meséltek a tüntetésekről is, amiket lehetetlen volt elkerülni, mert mindenhol ott voltak a tüntetők, a rendőrök, a könnygázbombák stb. Mondták, hogy nagyon összehozta ez az embereket és ha nem is vonult ki mindenki az utcára, esténként mindig ugyanabban az időpontban a háziasszonyok az ablakból lógva verték a fazekakat a fakanállal, jelezve, hogy "ugyan nem tudunk ott lenni, de veletek vagyunk!". 
De az is előfordult, hogy a csendes tüntetés közé a rendőrök beépített embereket küldtek, hogy zavargást keltsenek és okot provokáljanak a tüntetés feloszlatására és még sorolhatnám ezeket.
Mi hétfőn botlottunk bele egybe: rengeteg ember egymás kezét fogva vonult az utcákon és kiáltották a szlogenüket: Kéz a kézben a békéért! (Hogy ez Szíria miatt volt-e vagy valami más miatt, az nem derült ki a számunkra)




Este pedig egy kicsit magasabban lévő parkban tartottunk egy szotyizással egybekötött sörözést a következő esti panorámával:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése